1379g 1380g 1381g G.A.R. 4


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van Rotterdam die ouder zijn dan 6 weken.
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

De ingangstoren van Velo dateert van 1926 (zie http://www.barendrecht.nl/over-barendre ... _6011.html) of in gebruik 1928 (zie http://www.nvhr.nl/brands/Velora.htm). Dit past dus mooi.
Het tramstation Blaaksedijk ligt op 3,5 km hemelsbreed van de vermoede fotolocatie. Dit is veel te ver. De fabriek aan de Buitengorzendijk te Heinenoord (de eenzame inrichting bestaat nog) ligt op 2,3 km afstand verscholen achter de dijk. Eigenlijk ook te ver en niet goed zichtbaar.
Het geheimzinnige gebouw staat echter bovenop een dijk, want het is vanaf de grond zichtbaar. In de Blankert of Geertruida Agathapolder schijnt een terp te zijn. Die is vast niet voor de leut aangelegd. Zie http://www.natuurvereniging-ridderkerk. ... ltocht.php. Misschien heeft het gebouw hierop gestaan?
Paul
Senior Zoeker
Berichten: 301
Lid geworden op: zo aug 25, 2013 12:57 am
Locatie: Rotterdam

Bericht door Paul »

"In de Blankert of Geertruida Agathapolder schijnt een terp te zijn. Die is vast niet voor de leut aangelegd."

Precies de huidige ruine uit mijn vorige betoog en anders niets.
gps (knip/plak map zoekvenster browser + enter): N 51°49'37.28" E 4°32'30.13"
Bert
Junior Zoeker
Berichten: 12
Lid geworden op: di okt 11, 2011 2:27 pm

Bericht door Bert »

Ik heb de schrijver van de prachtige boeken over "Boerderijen in de Grote Waard", de heer A.P. van der Hoek, een e-mail gestuurd met de vraag of hij iets weet van een grote boerderij op de terp in de Geertruide Agathapolder.
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

De hoogte van de toren van de Velofabriek is circa 12 meter boven de kruin van de dijk. Rechts ervan zien we op het zoekplaatje het silhouet van (het dak) van de nog bestaande monumentale boerderij Dijkzicht (rijksmonument), die ook op zoekplaatje 985 van Wim (zie http://zoekplaatjes.nl/, zoeken dijkzicht) is te zien, maar dan van de westkant. De afstand van fotograaf tot Dijkzicht is 1800m, tot het torentje 1900m. De nok van Dijkzicht ligt circa 7 m boven de huidige kruin van de dijk.
De Achterzeedijk, die zoals gezegd in 1953 is doorgebroken (zie http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/ ... tersnood_1), is in het kader van de Deltawerken tussen 1956 en 1960 verzwaard en verhoogd tot deltahoogte. Zie http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivas ... iview=inv2. De ophoging vond buitendijks plaats. De oude kruin van de Achterzeedijk is dus niet verhoogd.
De gorzen ten zuiden van de Achterzeedijk (“Buitengronden”) zijn al vóór 1938 voor een deel omkaad en opgevuld met waarschijnlijk baggerspecie tot een hoogte van 4,0m+NAP. De rest van de Buitengronden zijn tussen 1963 en 1968 opgehoogd en het geheel is ontwikkeld tot de recreatiegebieden Marina Barendrecht, Camping De Oude Maas en Het Spuiveld. Dit alles ligt nu bijna op de oude kruinhoogte van de Achterzeedijk.
De afstand van de plaats van de fotograaf tot de Oude Maas is ca 375m.
De terp in de Blankert heb ik ook gevonden. Deze ligt op 1,25 km ten ZW van de fotograaf. Dit is aan het eind van de weg die Blankert heet, aan de zuidrand van de Geertruida Agathapolder. In 1990 was de terphoogte 2,8m+NAP. De polderkade lag op 1,9m+NAP en de polderzelf, een overlooppolder 0,9m+NAP. Op de topokaart van 1938 staat hier een gebouw ingetekend met het bijschrift “Voetveer”, omdat de dijkring van de Blankert toen een eiland was (wordt het straks opnieuw). In 1995 staat nog steeds een gebouw ingetekend met dezelfde oriëntatie (asrichting) als op het zoekplaatje. Het is waarschijnlijk geen boerderij, maar een schuur voor polderwerken.
Tussen de 2e en 3e boom van links zien we een mastje of zoiets. Dit kan een lichtopstand aan de rivier zijn.
Het is zelfs nog mogelijk dat we uiterst links van de eerste boom van links de schoorsteen van de suikerfabriek van Puttershoek zien.
Uiteindelijk geloof ik dat het plaatje is opgelost, al ontbreekt het ultieme fotografische bewijs. Wie het anders ziet, late het weten.
Plaats reactie

Terug naar “Rotterdam”