3543 groep jonge feestgangers onder wapens, lampjes, bloemenbogen en vlaggen e.d.

Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

De leuning rechts is volgens mij een permanente constructie, die typisch is voor trapjesbruggen. Links lijkt me een noodconstructie, voorafgaand aan herstel van de permanente constructie. Ik blijf geloven in een stenen trapjesbrug. Met 8 treden.
Links van de constructie zien we een hoekpand met afgesneden hoek. Er hangt een gestreepte markies, dus waarschijnlijk is het een winkel.
Van belang is de datering van de foto. Gezien de outfit van de kinderen denk ik aan de jaren 1950. De jongens dragen witte overhemden met vaste boord en stropdassen zonder punt. De meisjes gaan verkleed in drachten van uiteenlopende herkomst.
Het wapenschild in het midden toont slechts een donkere gekroonde leeuw op een lichte achtergrond. Dit wapen heb ik nergens kunnen vinden. Helaas veranderen gemeentewapens nog sneller dan de frequentie van gemeentelijke herindelingen: niet bij te sloffen.
Bert
Junior Zoeker
Berichten: 12
Lid geworden op: di okt 11, 2011 2:27 pm

Simpele klimmende leeuw: wapen van Hulst

Bericht door Bert »

Martin,

zie eerste reactie van Ingrid: "Een simpele klimmende leeuw is in Zeeland het wapen van de stad Hulst".
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 904
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

wapen van Hulst

Bericht door Ingrid »

Zoals ik al eerder aangaf, vermoed ik dat het het wapen van Hulst is, al betreft de onderstaande lijst de recentste uitvoeringen en is de foto van vijftig jaar of meer geleden. Overigens zijn er nog wel enige kandidaten in andere provincies, maar die zijn naar mijn mening niet overtuigend, gezien kleine details die op de foto niet zijn weergegeven.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... en#Zeeland
Dik
Senior Zoeker
Berichten: 733
Lid geworden op: za mar 15, 2008 10:29 pm

Bericht door Dik »

Dit is toch Delft. Het is de (niet meer bestaande) Gasthuisbrug/Ursulabrug op de kruising van de Gasthuislaan en de Kruisstraat in Delft.

http://www.virtueeldelftslexicon.nl/ind ... ll&field=*

Zoeken op Gasthuisbrug o.a. foto 116920
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 904
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Wow, Dik! Helemaal goed, geweldig!

Ik denk dat de foto is gemaakt bij gelegenheid van het grote bevrijdingsfeest, met optocht en gondelvaart, dat op 30 juni 1945 werd georganiseerd door 'Nederlands Volksherstel'. Het was een enorm evenement, waar letterlijk iedereen aan schijnt te hebben deelgenomen. Bij de uitreiking van de prijzen krijgt een 'groep Rombouts' de eerste prijs voor de symbolische uitbeelding van 'de elf provincièn´. Zijn dat onze kinderen? Of moeten we ze zoeken bij de groep met dezelfde naam, maar dan bij de 'jeugdige deelnemers', de 'groep Scholten', die een derde prijs verwierf?

Dat het hier om zo'n groep moet gaan mag men afleiden uit het gebruik van de wapenschildjes, waar een veelheid van klimmende leeuwen op voorkomt. Als men de provinciewapens ontdoet van helmtekens en schilddragers, valt op dat het wapen van Zuid-Holland toch wel wat gelijkenis vertoont met dat van Hulst, en dat ook Noord-Brabant en Overijssel een dergelijke leeuw vertonen. Het is jammer dat een lijst van historische gemeente- en provinciewapens niet meer op het 'Net lijkt te staan.

De nog niet herstelde linkerleuning van de brug maakt heel waarschijnlijk dat de foto dateert van net na de oorlog. Anderzijds schijnen ze in Delft zo vaak aan het feesten te zijn geweest, dat een krant zich afvroeg of men nog niet feest-moe was. En het ligt natuurlijk voor de hand dat versieringen voor een eerste feest in de tijd van na-oorlogse schaarste nog maanden- en jarenlang werden gebruikt.

http://www.virtueeldelftslexicon.nl/ind ... hfor=feest 1945&operator=all&rubriek=&showtype=single%20objects&first=1&rowCount=3 (lijst van provinciewapens).
http://kranten.kb.nl/view/article/id/dd ... 02%3Aa0018 (aankondiging en oproep)
http://kranten.kb.nl/view/article/id/dd ... 01%3Aa0012 (prijsuitreiking)

http://www.virtueeldelftslexicon.nl/ind ... hfor=feest 1945&operator=all&rubriek=&showtype=single%20objects&first=1&rowCount=3 (Officieel feestprogramma 30 juni 1945).
Paul
Senior Zoeker
Berichten: 301
Lid geworden op: zo aug 25, 2013 12:57 am
Locatie: Rotterdam

Bericht door Paul »

Beetje oppassen daar in dat delfts archief.
Werkt met java, hetgeen ik bewust uitgeschakeld heb vanwege de zwakke beveiliging!!
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 904
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Ik zal er meteen een scan overheen gooien. :)
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

Perfect gevonden, Dik! Ik had Delft afgewezen, omdat ik de brugleuningen niet als Delfts had herkend. Onterecht dus.
Dit is niet de Gasthuisbrug, die bestaat nog en overbrugt het Achterom. Zie http://goo.gl/maps/ajbAI.
Het is dus de Ursulabrug. Deze is gesloopt in 1966 of 1967, toen met het grootste deel van Gasthuislaan, Molslaan en Kruisstraat heeft gesloopt voor de ontwikkeling van het winkelcentrum In de Veste. In die tijd woonde ik in Delft. Vanaf dezelfde positie ziet het er nu zo uit: http://goo.gl/maps/BFbNj. Even doorlopen en je bent op de knotsgezellige Beestenmarkt.
Paul
Senior Zoeker
Berichten: 301
Lid geworden op: zo aug 25, 2013 12:57 am
Locatie: Rotterdam

Bericht door Paul »

Vergeet ik je helemaal te feliciteren Dik, neem me niet kwalijk.
Bij deze dus alsnog van harte!
Toch buitengewoon dat je deze "plaat" weer een "plaats" hebt gegeven!
Arnold Tak
Berichten: 17286
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

Delft, Ursulabrug

Bericht door Arnold Tak »

Dik, een formidabel staaltje oplossingskunde. Er viel inderdaad niet zoveel op deze afbeelding te zien. Ja, een stukje leuning en een randje bebouwing op de achtergrond. Maar je hebt het varkentje toch weten te wassen. Je moet een heel goed oog voor detail hebben. Erwin, Bert, Ingrid, Martin en Paul hebben er ook hun beste kunnen aan gewijd en daar ben ik hen natuurlijk erkentelijk voor. De dank en complimenten gaan -met jullie welnemen- uit naar Dik.
Plaats reactie

Terug naar “Opgeloste zoekplaatjes in Delft”