4350 gestempeld Amsterdam-Centraal 1925, tuin met patiënten en zusters


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van instellingen die ouder zijn dan 6 weken.
Plaats reactie
Arnold Tak
Berichten: 13901
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

4350 gestempeld Amsterdam-Centraal 1925, tuin met patiënten en zusters

Bericht door Arnold Tak »

gezonden aan Zuster G. Luteyn, Moria, Nunspeet. Wellicht afgezonden door een andere geestelijke dame.
Ooit gingen de gedachten naar de tuin van het Lutherse Diaconessenhuis aan het Overtoom in Amsterdam, maar dat is nooit bevestigd.
Bijlagen
4350.jpeg
4350a.jpeg
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 897
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Als het hier om diaconessen gaat, hebben die, gezien het bericht op de adreszijde, in 1925 ten tijde van het verzenden van de kaart (zieken)huizen gehad in Amsterdam, Nunspeet en Den Haag. De lijst op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Diaconessenhuis, geeft geen Nunspeet en Den Haag, maar wel Meppel en Voorburg. Misschien dat dit relevant is?

Anderzijds valt op dat in Amsterdam zowel een Luthers als een Hervormd Diaconessenhuis gevestigd was. In de beschrijving hierboven wordt gesproken van het Lutherse huis op de Overtoom. Maar het is niet het Lutherse, maar het Nederlands Hervormde diaconessenziekenhuis dat daar lag: nu Overtoom 283 (bouw: 1907-1917), http://zoeken.nai.nl/CIS/project/19953, inderdaad aanpalend bij de groene omgeving van het Vondelpark. Het Lutherse diaconessenziekenhuis was vanaf 1898 gevestigd in het gebouw Koninginneweg 3/ hoek Van Eeghenstraat: https://www.bovenij.nl/4/BovenIJ/Wie_zi ... nhuis.html, een adres dat eveneens dicht bij het Vondelpark ligt.

De beeldbank van het Stadsarchief te Amsterdam heeft deze foto, die, in aanmerking genomen dat het zoekplaatje van hoog bovenaf is genomen, een soortgelijk schuurtje lijkt te laten zien als op het zoekplaatje. http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank ... onessen%2A. Dat verwijst dan naar het Nederlands Hervormde huis op de Overtoom.
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 897
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Als het hier om diaconessen gaat, moeten die dus, gezien het bericht op de adreszijde, in 1925 ten tijde van het verzenden van de kaart (zieken)huizen hebben gehad in Amsterdam, Nunspeet en Den Haag. Zo niet, dan gaat het om een ziekenhuis met andersoortige verpleegsters, lijkt mij.
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 897
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Te Nunspeet bevond zich een 'Huis Maria' (elders ook: 'Moria'), een herstellingsoord voor ongehuwde meisjes en vrouwen, van de Vereeniging Zusterhulp te Amsterdam. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?q ... 21%3Aa0022.

Er was ook een vestiging in Den Haag. In principe stonden de huizen van deze vereniging open voor alle gezindten, maar het lijkt mij toch vooral een christelijke aangelegenheid te zijn geweest. Met zóveel protestantse denominaties kun je dat dan inderdaad 'voor alle gezindten' noemen. http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?q ... 21%3Aa0026.

Wat betreft de locatie van het zoekplaatje brengt dit ons niet verder. Een krantenbericht in De Telegraaf van 24 mei 1916 spreekt echter van het Amsterdamse huis "Eigen Haard' aan de Prinsengracht 997, dat met twintig verpleegden/bewoners overvol is. Het is weliswaar een grachtenpand, maar mijn ervaring is dat dergelijke percelen beschikten over een vrij grote tuin, die grensde aan die van de achterliggende buren. Kan het zoekplaatje dus door een handige Google-gebruiker eventueel op dat adres worden gesitueerd? Nota Bene: het gaat hier om een pand van de Vereniging Zusterhulp, niet om de woningbouwvereniging Eigen Haard.
Plaats reactie

Terug naar “Instellingen”