0449g feestpoort 1813-1913 met 2 geüniformeerden


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van feestpoorten die ouder zijn dan 6 weken.
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 897
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Bericht door Ingrid »

Wel verdraaid, Martin, altijd weer iets nieuws voor ons om te leren! Bijgaand een webadres met plaatjes van een vierkante bebakening, maar of het ons verder helpt? http://nl.wikipedia.org/wiki/Laterale_markering. Zie ook een andere Google-hit: 'AANVULLENDE BEBAKENING: bakens van het lateraalstelsel, die niet tot de hoofdbebakening behoren. Hiertoe rekent men o.a. de jachtbebakening. Gevonden op http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaart'.
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1479
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Hollum op Ameland?

Bericht door Martin Snuverink »

Het baken dat ik bedoelde bestaat uit twee vierkante vlakken met elk een verticale (en dus ook een horizontale) diagonaal, die loodrecht op elkaar staan en waarvan de verticale diagonalen de snijlijn tussen de twee vlakken vormen. Het visuele effect ervan is dat men vanuit elke richting een vierkant waarneemt.
De betekenis van zo’n baken is me nog steeds niet duidelijk: de ingang van een haven, de aanwezigheid van een steiger of loswal, een veerpont, een kaap, een krib of ander obstakel dat bij hoog water overstroomd is? De betekenis kan meer zeggen over de locatie.
Bakens op kribben zijn driehoekig.
Het systeem waarnaar Ingrid verwees is pas in 1980 ingevoerd. Het baken op het zoekplaatje is oud en verouderd. Helaas kan ik op opgelost zoekplaatje 701 (Gorinchem, geschat 1902) niet zien of het baken daarop vierkant is.
De zoekfoto toont een niet verharde weg of pad die in de richting van het baken afloopt. Je zou verwachten dat de weg naar een voetveersteiger loopt. Ik zie geen hoge rivierdijk.

Een heel ander wild idee: kan dit de Zuiderlaan in Hollum (Ameland) zijn? We zouden dan van het eind van het dorp in zuidelijke richting over de Wester Grie naar de Waddenzee kijken. Hier was en is nog juist een strand. Vanaf 1915 ligt er een zeedijk tussen dorp en strand, dus in 1913 nog niet. De huidige Reeweg bestond nog niet.
wijngaarden
Senior Zoeker
Berichten: 578
Lid geworden op: ma mar 03, 2008 9:24 pm

Bericht door wijngaarden »

dit fraaie plaatje staat al weer ruime tijd stil ..
nu staat er op marktplaats voor het eerst een fotokaart van dezelfde fotograaf met exact de zelfde achterkant als dit zoek plaatje .
deze andere kaart is uit 1911 , hetgeen dus een datering geeft van ons zoekplaatje..
de verkoper geeft aan nog meer foto te hebben van dezelfde fotograaf welke zijn uit ..alweer naaldwijk , de lier en het eiland rozenburg .
het is dus zeer wel mogelijk dat het zoekplaatje een van deze plaatsen is ..
vooral een eiland spreekt mij wel aan omdat de achtergrond van dit zp erg vlak is en volgens sommige een scheepsbakkening vertoont ..
Plaats reactie

Terug naar “Feestpoorten”