Pagina 1 van 1

5911 militairen in 1918

Geplaatst: do apr 04, 2019 9:36 pm
door Arnold Tak
belijnde ongelopen fotokaart
op het bord staat: Limburg Voor än?
21.4.1918
de lantaarnpaal links valt op door zijn bijzondere vorm
in deze partij zaten heel wat kaarten uit Bergen op Zoom en een enkele uit Dordrecht
de hoogste in rang zit helemaal in het midden

Geplaatst: do apr 04, 2019 11:57 pm
door E. Petter
Het gebouw op de achtergrond lijkt wel wat op de suikerfabriek Zeeland in Bergen op Zoom.
https://www.de-zeeland.com/deelnemers/de-zeeland/

Bergen op Zoom

Geplaatst: vr apr 05, 2019 4:04 pm
door Arnold Tak
Erwin, heel goed gezien. Zelf zie ik zeker 3 overeenkomsten tussen jouw vondst en mijn kaart: 1) de roedeverdeling van bepaalde ramen, 5 ruitjes hoog 2) de versiering in het metselwerk op sommige plekken bovenaan van 5 "tandjes" 3) ronde metalen rozetjes / muurankertjes. Ik vind dat voldoende bewijs om te zeggen dat de opname in Bergen op Zoom is gemaakt. Natuurlijk zal er in de loop der jaren flink zijn verbouwd aan deze suikerfabriek. Erwin, ik bedank je hartelijk voor je speurwerk en complimenteer je graag met je vondst.

Geplaatst: vr apr 05, 2019 8:45 pm
door Peter Smaardijk
Ik denk eerlijkgezegd dat het eerder de fabriek is die hier linksboven te zien is: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/memo ... be1c05fe2a

Dat is niet de Zeeland, volgens mij.

Uiterst links zou dan een stukje van het Groot Arsenaal te zien zijn.

Edit: hier linksboven is iets duidelijker: https://nimh-beeldbank.defensie.nl/memo ... 034bd0cd9e

Geplaatst: vr apr 05, 2019 9:13 pm
door Peter Smaardijk
De fabriek in kwestie is dan de Potasfabriek, voor 1914 de suikerfabriek van Van der Linden.
https://westbrabantsarchief.nl/collecti ... af2b54e127
https://westbrabantsarchief.nl/collecti ... 1ea25a2822

De foto is m.i. genomen vanaf of nabij het Klein Weike, op een verhoging; op de achtergrond een muur plus hek erboven, waardoor het lijkt dat de gebouwen minder hoog zijn. Maar we zien een heel stuk van de begane grond niet...

Vergelijk ook https://westbrabantsarchief.nl/collecti ... 78620258f; hier is te zien dat de fabrieksgebouwen vroeger lager waren. Volgens mij is op het zoekplaatje zelfs kleurverschil te zien, wat er op zou wijzen dat het gebouw verhoogd is.

Geplaatst: vr apr 05, 2019 9:41 pm
door Peter Smaardijk
Het gebouwtje rechts is volgens mij een klein, niet meer bestaand gebouw tussen het Klein Arsenaal en de Rijtuigweg, nabij de Dubbelstraat. Zie https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB ... 4778:00269. De militairen staan dan dus vrijwel naast het Klein Arsenaal aan de zijde van de Dubbelstraat.

gecorrigeerde plek in Bergen op Zoom

Geplaatst: ma apr 08, 2019 3:18 pm
door Arnold Tak
Peter, ondanks dat ikzelf de indruk had dat Erwin goed zat met zijn verwijzing en ik wel wat herkenningspunten dacht te ontwaren, zat ik dus fout. Misschien heeft dezelfde aannemer meer gebouwen overeind gezet die die kenmerken vertoonden. Maar je zet ons nu op het exact juiste spoor en je bewijsvoering is 100% sluitend. Top dat je ons van het verkeerde spoor hebt gehaald en ons via het juiste spoor naar de precieze lokatie wist te brengen. Ik heb daar nu ook met Google Maps wat rond gekeken en het geeft voldoening te zien dat zowel het Groot Arsenaal als het Klein Arsenaal de tand des tijds hebben overleefd. Ik dank je bijzonder hartelijk voor je geslaagde speurzin.