2518g jamboree Vogelenzang?


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van een landelijk karakter die ouder zijn dan 6 weken.
Plaats reactie
Arnold Tak
Berichten: 13901
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

2518g jamboree Vogelenzang?

Bericht door Arnold Tak »

Een van mijn vragen over deze kaart (of de opname in of om Vogelenzang is gemaakt) lijkt op het eerste gezicht zichzelf te beantwoorden. Op de voorzijde staat immers ‘Wereld Jamboree 1937 Vogelenzang’, maar het is ietwat complexer.

Op de foto zijn een aantal tenten te zien die doen denken aan een padvinderskamp; helaas is er op de afbeelding geen enkele scout te zien. Wel is te zien dat het een omheind terrein betreft waar ook een elektriciteitsmast achter de tenten te zien is. Het zou kunnen dat de opname in de buurt van Vogelenzang is gemaakt tijdens een van de voorbereidingskampen die vanaf april ’37 plaats vonden, maar ook een andere locatie zou mogelijk zijn..

De tekst op de voorzijde is zoals te zien is geen voorgedrukte, zoals ze wel te zien zijn op de bekende Jamboree series van bijvoorbeeld JosPe of Sleding. Daarmee kan worden uitgesloten dat het een professionele uitgave van een bekende uitgever betreft, maar ook een eenvoudige privéopname lijkt niet waarschijnlijk. Blijkbaar was het, gezien de tekst op de voorzijde, de bedoeling om de kaart te verkopen. De achterzijde geeft de naam van de uitgever/producent echter ook niet prijs. Hierop is alleen de letter ‘K’ voorgedrukt. Opvallend is echter dat de kaart wel vanaf het Jamboree terrein in Vogelenzang is verstuurd (zie poststempel), terwijl deze kaart niet officieel werd verkocht.

Uiteraard ben ik benieuwd of de foto inderdaad in (de buurt van) Vogelenzang is gemaakt en of het inderdaad een voorbereidingskamp betrof. Verder zou ik graag willen weten wie (c.q. welke uitgever) er schuilgaat achter ‘K’.

Uiteraard hoop ik dat je deze kaart en mijn vragen op je site wilt plaatsen, want verschillende organisaties in Noord-Holland hebben me niet kunnen helpen.

Met vriendelijke groet, Ben Golob

Theo van Gijlswijk, is dit een vraag die je aanspreekt?
Bijlagen
vogelenzang1.jpg
vogelenzang2.jpg
Theo van Gijlswijk
Senior Zoeker
Berichten: 757
Lid geworden op: ma mar 17, 2008 8:04 am

Jamboree 1937 Vogelenzang

Bericht door Theo van Gijlswijk »

Op de Jamboree 1937 te Vogelenzang waren 28.000 padvinders aanwezig. De waterscouts zaten bij de ringvaart van de Haarlemmermeer, en inderdaad zijn er groepen scouts buiten Vogelenzang ondergebracht bv in het Langeveld te Noordwijk.
De Jamboree werd gehouden op de weilanden en duinterrein rondom het Huis te Vogelenzang en in Woestduin aan de overkant van de Vogelenzangseweg.

De afzender van de kaart heeft ook aangegeven dat zij in subkamp IV verbleven.
Dat is op het Jamboreeterrein in Vogelenzang, terug te vinden op de kaart in bijgaande link:
http://media.scoutwiki.org/images/b/be/ ... enzang.png

Subkamp IV ligt op de kaart recht boven het woord vogelenzangseweg en links van de groene ronde vorm in het midden van de kaart, waar het Huis te Vogelenzang staat. De Nederlandse scouts stonden in de vakken 25. Zij waren verspreid over de verschillende subkampen.

Op dezelfde website een luchtfoto van een deel van het terrein;
http://nl.scoutwiki.org/images/b/b4/Vogelenzang1937.jpg

Bron: http://nl.scoutwiki.org/Wereldjamboree_1937

Op de volgende link staat een filmje van de Jamboree 1937.
http://www.super-8-dvd.nl/jamboree.html
De film toont de Wereld Jamboree 1937 in Vogelenzang in Nederland. De opbouw van het kamp, de aankomst van de scouts, impressies van de dagelijkse gang van zaken in het kamp, aankomst van de koningin, het laatste kampvuur (met prinses Juliana en prins Bernhard en uiteraard lord Baden Powell), tot aan het verwijderen van het jamboree bord na afloop toe.

Ook op You Tube staan verschillende jamboreefilmpjes

Verder is nog interressant de volgende website van het dorp Vogelenzang:
http://www.dorpvogelenzang.nl/pagina/Jamboree/10/8/28/
en
http://www.vogelenzang.org/Jamboree%201937.htm

Blijft nog hangen de vraag of de geschreven tekst op de achterzijde klopt met de foto van de voorzijde.
Ik zou denken dat het kan kloppen, gezien de situatie die redelijk overeenkomt met de luchtfoto en met andere foto's die ik gezien heb. het poststempel van de Jamboree en ook de gebruikte Jamboreepostzegel.
Gevoelsmatig is dit op het terrein van de Jamboree geweest.

Van de uitgever weet ik niets te vertellen.
Theo van Gijlswijk
Senior Zoeker
Berichten: 757
Lid geworden op: ma mar 17, 2008 8:04 am

Jamboree 1937 Vogelenzang

Bericht door Theo van Gijlswijk »

Op http://www.aviodrome.info/Home/Home/ind ... oeken=true staan 13 luchtfoto's van het jamboree-terrein tijdens de Jamboree in 1937. Zoeken met trefwoord Jamboree.
Plaats reactie

Terug naar “Landelijk”