0578 graven waterloop Vledderveen?


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van een landelijk karakter die ouder zijn dan 6 weken.
Plaats reactie
Arnold Tak
Berichten: 13911
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

0578 graven waterloop Vledderveen?

Bericht door Arnold Tak »

2 fotootjes met achterop in potlood: Vledderveen
van de 3 mannen op de voorgrond zien we er op de andere foto 2 op de rug
Bijlagen
0578.jpg
0578.jpg (121.07 KiB) 602 keer bekeken
antoinette
Junior Zoeker
Berichten: 5
Lid geworden op: zo apr 06, 2008 10:50 pm

Bericht door antoinette »

Arnold Tak schreef:[ATTACH]829[/ATTACH]

2 fotootjes met achterop in potlood: Vledderveen
van de 3 mannen op de voorgrond zien we er op de andere foto 2 op de rug
Hallo Arnold,

Vermoedelijk gaat het om foto's uit 1908 met landmeters voor het uitzetten van de straat. Deze foto's komen uit een serie foto's van die tijd. Ik heb belangstelling voor deze foto's.
Graag hoor ik van je.

Groet,

Jacco Pranger
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1479
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

Een poging tot reconstructie.
Om het onderstaande goed te kunnen volgen is het aan te raden google.maps.nl (zoeken Vledderveen Stadskanaal) erbij te gebruiken.
Als dit Vledderveen is, is het ongetwijfeld in de voormalige gemeente Onstwedde bij Stadskanaal en niet bij Vledder (gem. Westerveld, Dr.).
Op de eerste foto zien we dat op een strook (die tot op het zand is afgeveend) met een spuitlans een gat in het zand wordt gespoten, waarin een houten paal komt. Zo te zien wordt de pomp met menskracht aangedreven. Vermoedelijk wordt hier alvast de fundering voor een brug over een te graven wijk (zijkanaal) aangelegd. Het gebied Vledderveen was in 1906 (en ook later) nog in vervening.
De foto’s doen denken aan die van Van Heijningen Bosch, zie http://www.veenkoloniaalmuseum.nl/veenkolonien.htm.
Vledderveen is zo ongeveer de jongste veenkolonie. In 1906 bestond de Vledderweg nog niet; de Waterschapsweg, toen geheten Bovenste Veenweg met kanaal, wel. Dit was de basis van de nederzetting, met kerk en school.
Zie http://home.wanadoo.nl/rob.blok/vroeger/vroeger.htm
Citaat uit: http://www.gerkesomer.nl/historie/somer ... nien.html:
“Zo werd dan ook het Vledderveen, dat in de marke van Onstwedde lag door middel van een aantal dwarsvaarten op het Stadskanaal afgevoerd, een werk dat overigens pas in het eerste decennium van de 20e eeuw door een aantal particuliere ontginners en industriëlen uit de oude veenkoloniën is tot stand gebracht.”
De foto kan heel goed zijn gemaakt bij het tegenwoordige viersprong van de Waterschapsweg, de gedempte Vleddermond en de Ontsluitingsweg. Vledderweg en de Ontsluitingsweg, waar in 1911 het nog bestaande Waterschapshuis zou verrijzen.
De Vleddermond (vanuit het Boerendiep in Stadskanaal tot het Waterschapshuis, later gedempt) moet een andere naam zijn voor Maarsingswijk als genoemd in http://www.drentsarchiefnet.nl/index.ph ... s&id=11569. Hier wordt vermeld: “Stukken betreffende het hergraven van 2170 meter kanaal, gedeelte I-J (Maarsingswijk), vanaf het Boerendiep te Stadskanaal tot de Bovenste Veenweg (=Waterschapsweg, M.S.), met bijkomende werken, 1906.”
De afstand van het Boerendiep tot het Waterschapshuis is inderdaad precies 2170 m.
We zouden dan op de eerste foto de basis voor de draaibrug ter plaatse (verdwenen, zie http://home.wanadoo.nl/rob.blok/vroeger/vroeger.htm, 11e grote foto) kunnen zien. De brug wordt gebouwd over de te verlengen Vleddermond, waarmee de ontginningen langs het toen nog te graven Benedenste Kanaal (langs de huidige Vledderweg) worden ontsloten.
De exacte locatie lijkt mij niet sluitend te bewijzen.
Arnold Tak
Berichten: 13911
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

Bericht door Arnold Tak »

Jacco,
mail me even
arnoldtak@planet.nl
Plaats reactie

Terug naar “Landelijk”